In mijn werk onderzoek ik in de breedste zin van het woord. Het onderzoek richt zich op de eigenschappen, kwaliteit, werking, bruikbaarheid en eigenaardigheden van uiteenlopende materialen. Mijn werkwijze is onder te verdelen in drie aspecten:

 

 

1 – Ambacht en nieuwe bewerkingsmanieren

 

Het ambacht van diverse bewerkingen eigen maken, zowel door bestaand onderzoek te hergebruiken als door zelf te zoeken naar nieuwe bewerkingsmanieren.

 

2 – Bewustwording

 

Onderzoek naar bestaande en herkenbare concepten en objecten, waarbij ik me afvraag wat de kenmerken zijn van zo’n concept (wat maakt thuis?) of waarom objecten gebruikt worden zoals ze gebruikt worden (waarom heeft een vork vier tanden – en een fruitvork drie?). Bewustwording van het wat en waarom, evenals het hoe en waarom staan hierbij centraal.

 

3 – Menselijke interactie en bruikbaarheid

 

Een derde kenmerk van mijn werk is menselijke interactie, beleving en ervaren. Ik richt me op tast, geur, smaak en zicht, vaak uiteindelijk leidend naar hernieuwde bruikbaarheid.

Samenvattend werk ik uiterst intuïtief, vanuit ambacht en materiaal. Met een herkenbaar concept of voorwerp dat mensen prikkelt om zelf te onderzoeken, te vragen of simpelweg te ervaren. De herkenning in eerste instantie, maakt zo de weg vrij voor een nieuwe beleving.

In my work I research in the broadest sense of the word. The research focuses on the features, quality, performance, usability and peculiarities of different materials. My method is divided into three aspects:

 

 

1 – Crafts and new ways of working

 

2 – Awareness

 

3 – Human interaction and usability

Overige activiteiten

Naast Studio de Jonge werk ik graag aan andere projecten en samen met andere ontwerpers, organisatoren en curatoren . Hier onder enkele projecten.

Stichting Krul

Krul is een cultureel platform dat door middel van tentoonstellingen, lezingen, evenementen en symposia een belangrijke bedrage wil leveren aan de belangen van kunstenaars, designers en de ontwikkeling van de internationale hedendaagse kunst.

deJongeKalff

Het ontwerpduo deJongeKalff bestaat uit Jennifer de Jonge en Roos Kalff.

Roos en Jennifer studeerde beide in 2009 af aan de Gerrit Rietveld Academie.

Al tijdens hun studie deelden zij hun interesse in onderzoek naar nieuwe mogelijkheden met materiaal.

Het experimenteren hiermee heeft een hele reeks verassende projecten opgeleverd.  Roos maakte ondermeer een serie zitelementen van gedroogde en geperste herfstbladeren. Jennifer heeft onderzoek gedaan naar de verschillende wolsoorten en alle mogelijke manieren om te leunen wat resulteerde in een handmatig gevild zitelement.

Na de studie aan de Gerrit Rietveld Academie  heeft Jennifer de master-opleiding Vrije Vormgeving aan het Sandberg instituut voltooid met een onderzoek naar hoe we eten, wat we eten en tafelstukken en heeft Roos  zich als zelfstandig ontwerper gericht op de ontwikkeling en verkoop van haar Kameleonstoel en de ontwerpen van haar Kasteelglazen en -vazen.

In 2011 hebben ze hun werkzaamheden samengevoegd onder de naam deJongeKalff.

deJongeKalff ontwerpt vanuit het materiaal, opzoek naar de vervreemding tussen ontwerp en materiaal, combineren ze oude vormen met nieuwe technieken.

Oude ambachten vertalen naar het heden met de technieken van nu waardoor  er in de ontwerpen een duidelijke verbinding tussen het heden en verleden te zien is.